Sfaturi utile

 DefectRemediere
Folosirea unui disc nepotrivit pentru materiale foarte abrazive.Alegeţi un disc potrivit, conform tabelului cu instrucţiuni de pe ambalaj!
Discul primeşte o cantitate insuficientă de lichid de răcire.Curăţaţi sistemul de apă! Convingeţi-vă că pompa de apă funcţionează corespunzător.
Atingerea prin lovire a materialului de tăiat accelerează uzura discului diamantat. Acest fenomen este cauzat de rulmentul defect, jocul axului maşinii sau utilizarea discului de tăiere cu material de prindere prea dur pentru materialul de tăiat.Verificaţi rulmentul şi axul înaintea montării unui nou disc!
Putere de acţionare prea mică, din cauza gradului nepotrivit de întindere a curelei de transmisie, tensiune de curent electric sau turaţie incorectă.Întindeţi sau schimbaţi cureaua de transmisie uzată,verificaţi tensiunea curentului electric, folosiţi cabluri prelungitoare corespunzătoare!
Viteza de tăiere este prea mare. Discul de tăiere nu este perpendicular pe materialul de tăiat.Reduceţi viteza de tăiere!
Discul de tăiere nu este perpendicular pe materialul de tăiat.Verificaţi axul de fixare şi flanşa, astfel încât discul şi maşina să stea în poziţie corectă!
Turaţia discului de tăiere este prea mică.Verificaţi turaţia axului discului de tăiat. Schimbaţi maşina, dacă este necesar, sau viteza axului.
 DefectRemediere
Girl in a jacketDiscul este prea dur pentru materialul de tăiat (de ex.: disc universal în clincherită dură sau disc de asfalt în fier beton).Alegeţi un disc potrivit, conform tabelului cu instrucţiuni de pe ambalaj!
Randamentul maşinii nu este suficient (curea de transmisie întinsă necorespunzător, tensiune prea mică, puterea maşinii este insuficientă).Verificaţi gradul de întindere a curelei de transmisie şi puterea motorului!
Discul s-a tocit din cauza tăierii materialelor dure sau smălţuite.Executaţi câteva tăieri cu discul în material abraziv, până când discul se va ascuţi. Aceasta se impune din când în când, dar, în caz de tocire repetată, discul este prea dur pentru materialul de tăiat.
Segmentele încă au înălţimea vizibilă, dar discul deja nu mai taie.La unele tipuri de discuri pentru materiale abrazive, se impune ca partea inferioară a segmentului să fie fără diamant. Fenomenul este normal la discurile de acest tip; schimbaţi discul!
Discul s-a tocit din cauza turaţiei înalte.Alegeţi o maşină potrivită turaţiei discului.
Discul s-a tocit din cauza exercitării unei presiuni mari pe materialul de tăiat.Asiguraţi presiunea potrivită, pentru ca discul să rămână ascuţit, dar evitaţi presiunea prea mare.
Randament necorespunzător la schimbarea materialului.Ascuţiţi discul!
 DefectRemediere
Răcire insuficientă.Asiguraţi un  flux de apă/aer în cantitate suficientă! Folosiţi disc uscat în adâncimi mai mici de tăiere (2-5 cm), cu tăiere în trepte!
Folosirea unui disc necorespunzător materialului de tăiat.Alegeţi un disc potrivit, conform tabelului cu instrucţiuni de pe ambalaj!
Viteza de tăiere este prea mare.Reduceţi viteza de avans!
 DefectRemediere
Fenomenul de subtăiere apare când placa de bază de oţel se uzează mai rapid decât segmentul, în mod special la legătura dintre segment şi placa de oţel.
Această uzură se prezintă la tăierea materialelor foarte abrazive, de obicei la materiale cu conţinut bogat de nisip.
Măriţi cantitatea lichidului de răcire!
 DefectRemediere
Materialul de prindere al discului de tăiere este prea dur pentru
materialul de tăiat.
Alegeţi un disc de tăiere cu materialul de prindere mai moale!
Viteza de tăiere este prea mare.Reduceţi viteza de avans!
 DefectRemediere
Materialul alunecă în timpul tăierii, segmentele se rup din cauza
înţepenirii sau răsucirii.
Fixaţi corespunzător materialul de tăiat pe parcursul tăierii!
Materialul de prindere al discului este prea dur pentru materialul de tăiat, de aceea se toceşte, generând ruperea sau uzarea segmentului.Alegeţi un disc potrivit, conform tabelului cu instrucţiuni de utilizare!
Flanşa uzată nu fixează corespunzător discul de tăiere, astfel că acesta
se îndoaie.
Schimbaţi ambele flanşe!
Atingerea materialului de tăiat prin lovire cu discul de tăiere poate duce la ruperea segmentelor.Schimbaţi rulmentul şi/sau axul uzat!
Supraîncălzire. Poate fi recunoscută după culoarea albăstruie a plăcii de bază din oţel, ceea ce se limitează la suprafaţa segmentului rupt.Verificaţi sistemul de răcire! În cazul tăierii uscate, alegeţi o adâncime de tăiere mai mică şi răciţi mai des discul prin mers în gol.
Segmentul este lovit pe parcursul transportului maşinii sau la începutul tăierii.Evitaţi lovirea discului în timpul transportului şi introduceţi încet discul în materialul de tăiat.
 DefectRemediere
Segmentele se uzează pe o parte mai mult. Aceasta se întâmplă, în general, din cauza mişcării circulare defecte a discului sau din cauza fluxului de lichid de răcire insuficient cantitativ pe cele două suprafeţe.Verificaţi mişcarea circulară a discului! Curăţaţi sistemul de răcire şi aveţi grijă ca lichidul să curgă pe tăişul din faţă al discului. Verificaţi dacă pompa de apă transportă o cantitate potrivită şi uniformă de apă.
Discul de tăiere se toceşte neuniform din cauza rulmentului defect, al
suprafeţei lezate a flanşei sau din cauza tocirii segmentelor.
Dacă este necesar, schimbaţi rulmentul sau axul uzat! Nu îndepărtaţi cepul găurii complementare, dacă acesta a fost livrat împreună cu flanşa!
 DefectRemediere
Materialul de prindere al discului de tăiere este prea dur pentru
materialul de tăiat.
Alegeţi un disc de tăiere cu materialul de prindere mai moale!
Presiunea este prea mare, răsucirea sau înţepenirea discului poate îndoi discul. Placa de bază poate crăpa, dacă este expusă la tensiuni extreme sau la uzură ridicată.Discul trebuie introdus în material prin apăsare constantă, iar în timpul tăierii se vor evita înţepenirile şi schimbările de direcţie.
Fenomenul de supraîncălzire din cauza răcirii insuficiente sau a utilizării incorecte a discului de tăiere cu răcire prin curent de aer.Aveţi grijă ca răcirea cu apă a discului de tăiere să fie corespunzătoare.
În cazul tăierii uscate, se va asigura răcirea suficientă cu aer, respectându-se pauzele de răcire.
Turaţia este prea mare.Verificaţi turaţia axului de acţionare, eventual folosiţi altă maşină sau modificaţi turaţia!

DEFECTREMEDIERE

Folosirea unui disc nepotrivit pentru materiale foarte abrazive.

Alegeţi un disc potrivit, conform tabelului cu instrucţiuni de pe ambalaj!

Discul primeşte o cantitate insuficientă de lichid de răcire.

Curăţaţi sistemul de apă! Convingeţi-vă că pompa de apă funcţionează corespunzător.

Atingerea prin lovire a materialului de tăiat accelerează uzura discului diamantat. Acest fenomen este cauzat de rulmentul defect, jocul axului maşinii sau utilizarea discului de tăiere cu material de prindere prea dur pentru materialul de tăiat.

Verificaţi rulmentul şi axul înaintea montării unui nou disc!

Putere de acţionare prea mică, din cauza gradului nepotrivit de întindere a curelei de transmisie, tensiune de curent electric sau turaţie incorectă.

Întindeţi sau schimbaţi cureaua de transmisie uzată,verificaţi tensiunea curentului electric, folosiţi cabluri prelungitoare corespunzătoare!

Viteza de tăiere este prea mare. Discul de tăiere nu este perpendicular pe materialul de tăiat.

Reduceţi viteza de tăiere!

Discul de tăiere nu este perpendicular pe materialul de tăiat.

Verificaţi axul de fixare şi flanşa, astfel încât discul şi maşina să stea în poziţie corectă!

Turaţia discului de tăiere este prea mică.

Verificaţi turaţia axului discului de tăiat. Schimbaţi maşina, dacă este necesar, sau viteza axului.

DEFECTREMEDIERE

Discul este prea dur pentru materialul de tăiat (de ex.: disc universal în clincherită dură sau disc de asfalt în fier beton).

Alegeţi un disc potrivit, conform tabelului cu instrucţiuni de pe ambalaj!

Randamentul maşinii nu este suficient (curea de transmisie întinsă necorespunzător, tensiune prea mică, puterea maşinii este insuficientă).

Verificaţi gradul de întindere a curelei de transmisie şi puterea motorului!

Discul s-a tocit din cauza tăierii materialelor dure sau smălţuite.

Executaţi câteva tăieri cu discul în material abraziv, până când discul se va ascuţi. Aceasta se impune din când în când, dar, în caz de tocire repetată, discul este prea dur pentru materialul de tăiat.

Segmentele încă au înălţimea vizibilă, dar discul deja nu mai taie.

La unele tipuri de discuri pentru materiale abrazive, se impune ca partea inferioară a segmentului să fie fără diamant. Fenomenul este normal la discurile de acest tip; schimbaţi discul!

Discul s-a tocit din cauza turaţiei înalte.

Alegeţi o maşină potrivită turaţiei discului.

Discul s-a tocit din cauza exercitării unei presiuni mari pe materialul de tăiat.

Asiguraţi presiunea potrivită, pentru ca discul să rămână ascuţit, dar evitaţi presiunea prea mare.

Randament necorespunzător la schimbarea materialului.

Ascuţiţi discul!

DEFECTREMEDIERE

Răcire insuficientă.

Asiguraţi un  flux de apă/aer în cantitate suficientă! Folosiţi disc uscat în adâncimi mai mici de tăiere (2-5 cm), cu tăiere în trepte!

Folosirea unui disc necorespunzător materialului de tăiat.

Alegeţi un disc potrivit, conform tabelului cu instrucţiuni de pe ambalaj!

Viteza de tăiere este prea mare.

Reduceţi viteza de avans!

DEFECTREMEDIERE

Materialul de prindere al discului de tăiere este prea dur pentru materialul de tăiat.

Alegeţi un disc de tăiere cu materialul de prindere mai moale!

Viteza de tăiere este prea mare.

Reduceţi viteza de avans!

DEFECTREMEDIERE

Răcire insuficientă.

Asiguraţi un flux de apă/aer în cantitate suficientă! Folosiţi disc uscat în adâncimi mai mici de tăiere (2-5 cm), cu tăiere în trepte!

Folosirea unui disc necorespunzător materialului de tăiat.

Alegeţi un disc potrivit, conform tabelului cu instrucţiuni de pe ambalaj!

Viteza de tăiere este prea mare.

Reduceţi viteza de avans!

DEFECTREMEDIERE

Materialul alunecă în timpul tăierii, segmentele se rup din cauza înţepenirii sau răsucirii.

Fixaţi corespunzător materialul de tăiat pe parcursul tăierii!

Materialul de prindere al discului este prea dur pentru materialul de tăiat, de aceea se toceşte, generând ruperea sau uzarea segmentului.

Alegeţi un disc potrivit, conform tabelului cu instrucţiuni de utilizare!

Flanşa uzată nu fixează corespunzător discul de tăiere, astfel că acesta se îndoaie.

Schimbaţi ambele flanşe!

Atingerea materialului de tăiat prin lovire cu discul de tăiere poate duce la ruperea segmentelor.

Schimbaţi rulmentul şi/sau axul uzat!

Supraîncălzire. Poate fi recunoscută după culoarea albăstruie a plăcii de bază din oţel, ceea ce se limitează la suprafaţa segmentului rupt.

Verificaţi sistemul de răcire! În cazul tăierii uscate, alegeţi o adâncime de tăiere mai mică şi răciţi mai des discul prin mers în gol.

Segmentul este lovit pe parcursul transportului maşinii sau la începutul tăierii.

Evitaţi lovirea discului în timpul transportului şi introduceţi încet discul în materialul de tăiat.

DEFECTREMEDIERE

Segmentele se uzează pe o parte mai mult. Aceasta se întâmplă, în general, din cauza mişcării circulare defecte a discului sau din cauza fluxului de lichid de răcire insuficient cantitativ pe cele două suprafeţe.

Verificaţi mişcarea circulară a discului! Curăţaţi sistemul de răcire şi aveţi grijă ca lichidul să curgă pe tăişul din faţă al discului. Verificaţi dacă pompa de apă transportă o cantitate potrivită şi uniformă de apă.

Discul de tăiere se toceşte neuniform din cauza rulmentului defect, al suprafeţei lezate a flanşei sau din cauza tocirii segmentelor.

Dacă este necesar, schimbaţi rulmentul sau axul uzat! Nu îndepărtaţi cepul găurii complementare, dacă acesta a fost livrat împreună cu flanşa!

DEFECTREMEDIERE

Materialul de prindere al discului de tăiere este prea dur pentru materialul de tăiat.

Alegeţi un disc de tăiere cu materialul de prindere mai moale!

Presiunea este prea mare, răsucirea sau înţepenirea discului poate îndoi discul. Placa de bază poate crăpa, dacă este expusă la tensiuni extreme sau la uzură ridicată.

Discul trebuie introdus în material prin apăsare constantă, iar în timpul tăierii se vor evita înţepenirile şi schimbările de direcţie.

Fenomenul de supraîncălzire din cauza răcirii insuficiente sau a utilizării incorecte a discului de tăiere cu răcire prin curent de aer.

Aveţi grijă ca răcirea cu apă a discului de tăiere să fie corespunzătoare. În cazul tăierii uscate, se va asigura răcirea suficientă cu aer, respectându-se pauzele de răcire.

Turaţia este prea mare.

Verificaţi turaţia axului de acţionare, eventual folosiţi altă maşină sau modificaţi turaţia!

Protecția muncii

Pentru utilizarea în siguranță a uneltelor diamantate, echipamentele de protecție corespunzătoare sunt indispensabile. Recomandăm purtarea următoarelor echipamente: